Mondneusmasker in de huisartsenpraktijk

DONDERDAG 17 FEBRUARI 2022

LHV en NHG adviseren: gebruik mondneusmaskers in huisartsenpraktijken

Tijdens de persconferentie van minister Kuipers afgelopen dinsdagavond zijn versoepelingen aangekondigd. Veel maatregelen gaan aanstaande vrijdag al in. Tegelijkertijd hebben we nog steeds te maken met hoge besmettingscijfers en zien we ook hoge uitvalcijfers door ziekte en quarantaine in de huisartsenzorg. Het is een flinke kluif voor veel praktijken om de roosters rond te krijgen en de zorg zo goed mogelijk te kunnen blijven bieden. Lees er meer over in dit bericht.

Vanwege het belang om de zorg overeind te houden en om kwetsbare mensen te beschermen, adviseren we om binnen de huisartsenpraktijken preventief mondneusmaskers te blijven dragen, zowel door de zorgverleners als patiënten. Zorgaanbieders mogen eigen beleid voor hun praktijkruimtes hanteren en zijn dus niet gebonden aan de versoepelingen van de overheid ten aanzien van publieke binnenruimtes.

Daarnaast blijven in de huisartsenpraktijken de andere basismaatregelen van belang, zoals goede triage, zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houd, testen bij klachten, hygiëne en goede ventilatie.

Zie ook de NHG-adviezen op het vlak van triage en PBM-gebruik.